Psikotik bozukluk, kişinin gerçek dünya ile bağını kaybetmesi durumuna denir. Bu durum zihinsel problemlerin bir belirtisidir. Halüsinasyon ve sanrı olarak karşımıza çıkmaktadır. Psikoz durumunu yaşayan kişiler başkalarının görmediklerini görürler, gerçekle alakası olmayan sesler duyar ve buna inanırlar.
Bu durum kişiyi zor durumlara sokmaktadır. Kendisi ile birlikte çevresindekileri de zor durumda koyabilir. Yoğun kaygı, uyku problemi, madde kullanımı, şizofreni, bipolar bozukluk gibi psikiyatrik durumlar psikoza neden olabilir.
Psikotik Bozukluklar Nelerdir?
Şizofreni: En yoğun görülen psikotik bozukluklardandır. Sürekli kaygılı olan kişiler çevresine karşı değişiklik gösterir. Yabancılaşır. Bu tarz hastalar tek bir odak noktasına kilitlenir.
Davranış Bozuklukları: Dengede olmayan ruh hali ve davranış bozuklukları da psikotik olarak adlandırılır. Kişi hiçbir neden yokken üzülebilir ya da üzgünken birdenbire mutlu bir ruh haline bürünebilir. Duygu durum değişikliği olarak da adlandırılır.
Anlayış Yetersizliği: Hasta olan kişi gördüğü sanrı ve halüsinasyonların hepsinin gerçekte olduğunu düşünmektedir. Çevresindeki bireyleri, kendisinin gördüğü şeyleri gördüğünü sanır, bu durumun sebebi ise anlayışta yetersiz kalmasıdır. Gerçeklik ile kafasında dönenleri karıştırabilir.
Psikotik Bozukluk Belirtileri Nelerdir?
Psikotik bozukluk belirtileri farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. En önemli belirtileri değişken ruh hali, çevreden kendini soyutlama, halüsinasyon ve sanrılar olarak sayılabilir. Bu durumlar ile karşılaşıldığında hemen bir uzman ile görüşmeye başlanmalıdır. Genel olarak belirtilere bakacak olursak:
Konsantrasyonda sorun yaşama
Ruh halinde farklılık
Uyku düzensizliği
Kaygı yaşama
Karşıdakine karşı ilgisiz davranma
Halüsinasyon görme
Tepki vermeme
Düşünce ve hareketlerde dengesizlik
Kendini öldürme düşüncesi
Hayatı tehlikeye atacak hareketler
Kişisel temizliğe ve hijyene özen göstermeme
Gündelik yaşamdan zevk almama
Sosyal ilişkilerde problemler
Psikotik Bozukluk Tedavisi
Psikotik bozukluk tedavisi, ilk ataktan hemen sonra vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır. Erken tedavi günlük yaşamda meydana gelecek olumsuz durumları engeller.
İlaç tedavisi ile de bu durum çözüme kavuşabilir. Ama devamlılık hep vardır, kesin olarak çözüm mümkün değildir. Sadece ağır olmaması adına tedavi sürekli hale getirilir.
Bir uzman ile görüşmek böyle durumlarda daha faydalıdır kişinin psikolojik yardım alması her şeyden önce gelir. Uzman psikolog Doğan Tura sizlere en uygun tedaviyi uygulayarak sorunlarınıza çözüm bulmaktadır.
Kişi eğer yanındaki kişilere zarar verecek boyutta ise hastanede yardım alması en doğrusu olacaktır. Geçirilen anı atak durumlarında hemen bir ilaç ile sakinleştirmek mümkündür.
Dışarıda bir tedavi görüyor ise ailesinin ve çevresindeki kişilerin bu duruma karşı duyarlı olmaları ve kişiye yardımcı olmaları gerekir.
Psikotik bozukluklar elde olmayan durumlardan ötürü olduğu için kişiyi çevresinden aşağılanma korkusu ya da dışlanma korkusu sarabilir. Böyle bir durum ile karşılaşmamak için ise bu durumun fark edildiği ilk anda hemen bir uzmana başvurmak gerekir. Gerekli tedavi ne ise acil bir şekilde başlanmalıdır.