Panik bozukluklar aniden ortaya çıkan korku nöbetleridir. Bu durum karşısında yaşam kalitesi son derece olumsuz yönde etkilenir. Hem kişi hem de çevresi panik atak yüzünden gergin durumlar yaşayabilir. Olmayan bir durum ortaya çıkabilir. Ayrıca kişi bulunduğu her ortamda kendini tehlikede hisseder.
Birçok farklı etkene dayalı olarak gelişen panik bozukluk kontrolün kaybedilmesi anlamını taşıyabilir. Bu durum kişilerde ölme korkusu ya da çeşitli ataklarla görülebilir. Ayrıca farklı korkular üzerinde de yoğunlaşır. Oldukça hassas bir dönem içerisine giren kişilerde çeşitli fiziksel belirtiler görülür. Bunlar kalp çarpıntısı ve diğer fiziki değişimlerdir.
Panik Bozukluklar Nedir?
Panik bozukluklar, fiziki ve ruhsal değişimleri beraberinde getiren semptomlarıyla biliniyor. Terleme, titreme, göğüste ağrı ya da baş dönmesi fiziki sorunlar arasında sayılır. Bunların yanında psikolojik anlamda sürekli endişeli ve korku hali bulunur. Küçük bir seste bile kişi irkilir ve yoğun stres altına girer. Ayrıca bu durum nöbetlerle ortaya çıkabilir. Son derece zorlayıcı ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir psikolojik rahatsızlıktır.
Panik bozuklukta kişilerde tekrar eden nedenler kişileri korku ve endişeli hale sürükler. Ayrıca çeşitli faktörlerin bir araya gelmesi ile oluşmuştur. Kişi kendine göre sürekli korku halinde olduğu konulara yoğunlaşmıştır. Fakat hiçbir tehlike bulunmasa dahi kişiler kendini rahatsız hisseder.
Panik Bozuklukların Nedenleri
Panik bozuklukların nedenleri neler bakıldığında birçok farklı etken görülebilir. Bunlar genelde aile geçmişinde bulunan kişilerle daha sık karşılaşılan durumlardır. Çünkü küçük yaşlarda ailede yaşanan problemler yüzünden yetişkinlik dönemlerinde bu tarz problemlerle karşı karşıya kalmak mümkündür. Çeşitli nedenler şu şekilde görülebilir;
• Genetik yatkınlık
• Beyin kimyasındaki çeşitli fonksiyonlardaki düzensizlik
• Beyin yapısındaki ve işlevinde panik atağı tetikleyen alanlar
• Biyo-psikososyal etkenler
• Anksiyete sorunları
• Ruhsal denge bozuklukları
Bu durumlar karşısında ağır semptomlar görmek mümkündür. Ayrıca bireyde birden fazla neden görülebilir. Tek bir nedene bağlı kalmaksızın birkaç farklı nedenin birleşmesi ile daha ağır sonuçlar izlenir.
Panik Bozukluklar Kimlerde Görülür?
Panik bozukluklar kimlerde görülür bakılacak olursa, daha önce ailesinde bu tarz problemler yaşayanlar panik bozukluklara daha yatkındır. Çünkü genetik faktörlerin etkisi bir hayli fazladır. Bununla beraber depresyon öyküsü dinlenmelidir. Ayrıca stresli yaşam ortamından uzak durmak gerekir. Sürekli stres altında olan kişilerin bu tarz problemleri yaşaması olasıdır.
Kronik hastalığı bulunan ve sağlık sorunları yaşayanlarda ayrıca madde kullanımı görüldüğü durumlarda panik bozukluk gelişebilir. İlk olarak çeşitli sosyal fobiler bu durumu meydana getirebilir. Panik bozukluğu olan kişiler genelde çeşitli fobilere sahiptir. Korku ve endişe hali stresli yaşamını daha da artırmıştır. Olmayan durumları olmuş gibi yaşamak ve sürekli her şeyden şüphe etmek panik bozukluğun içinden çıkılmaz bir hal almasıyla görülür.
Panik Bozukluklar Tedavisi
Panik bozukluklar tedavisi kapsamlı bir tedavi yöntemi ile gerçekleşir. Bu durum karşısında bazı terapiler ya da ilaç tedavisi alınabilir. Alanında uzman İzmir psikolog Doğan Tura bu konu hakkında bütün merak ettiklerinizi cevaplar. Randevu olarak detaylı tedavi yöntemlerini öğrenebilir, kendiniz veya bir sevdiğiniz için tercih edebilirsiniz.