Motivasyon eksikliği günümüzde karşımıza pek çok kişide çıkmaktadır. Özellikle öğrencilerde karşımıza çıkan bu durum gelecek kaygısı ile baş göstermektedir. Yetişkinlerde ise çalışma ortamında karşımıza çıkan motivasyon eksikliğinin birçok nedeni bulunmaktadır. Sebebi ise tam anlamıyla tatmin edilmemişlik, memnuniyetsizlik olarak karşımıza çıkabilir.
Motivasyon Eksikliği Nedir?
Motivasyon eksikliği bir işi yaparken yaşanan istek, merak, ilgi ve hevesin eksik olmasıdır. Yapılan işin coşkusunun eskisi gibi olmaması ve bu durumun üretkenliğe, başarıya engel olması olarak karşımıza çıkar.
Yapılan işten verim alabilmek için keyifli bir şekilde çalışmak zorlukların üstesinden gelebilmek ve en önemlisi motive olmak gerekir. Harekete geçebilmek için ise gereklilik duyulan o duygu motivasyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Başarılı bir birey olmak isteyen herkesin içindeki o motivasyon kaynağına erişim sağlaması gerekir.
Motivasyon Eksikliği Nedenleri
Motivasyon eksikliğine neden olan faktörler belli başlı başlıklar altında toplanabilir. Ama genel olarak kendi içimizde yaşadığımız güven eksikliğinden ve çevresel baskılardan oluşmaktadır. Nedenlere bakacak olursak şunları sayabiliriz:
• Belli bir hedefin olmaması ya da yanlış bir hedefe yönelmek
• Özgüvende oluşan eksiklik
• Zamanı verimli ya da tam anlamıyla kullanmamak
• Birden fazla işi üstlenmek
• Yapılacak işleri sürekli olarak ertelemek
• Çevresel faktörler
• Kişilere yönelik olumsuz eleştiri yapan dış faktörler
Motivasyon Yükseltmek İçin 4 Yöntem
Motivasyon yükseltmek kişiler için zorlayıcı olabilir ancak aşağıda sıralanan maddelere uyulduğunda motivasyonun yükseltilmesi mümkündür:
• Seçeceğimiz hedefleri kendimizin belirliyor olması. Kişi hevesle seçtiği işlere motive olurken çok daha verimli olabilmektedir. Belirlenen hedefin ise kendimiz ile uyum sağlaması bizim motivasyonumuzu artırmaktadır.
• Kendimize olan güvenimizi yükseltmek. İçimizde sürekli olarak kaygı olursa kendimize güvenimiz olmaz ise bu konuda başarılı değilim, burada yeterli olamayacağım gibi terimleri kullanıp beynimizde bu şekilde komut gönderdiğimiz takdirde motivasyon düşme olasılığı çok yüksek, o yüzden öncelikle kendimize güvenmemiz gerekmektedir.
• Birden fazla işi aynı anda yüklenmemek. Genel olarak birden fazla işi kendimize yük alırız fakat bu bize bir noktadan sonra başarısızlık getirebilir aynı anda o kadar iş yapmamız insan doğası gereği de başarısızlığa yönlendirebilir. Zaman baskısı, stres ve yorgunluk yapabilir. Bu yüzden birden fazla iş almak yerine yapabileceğimiz kadar başarılı olabileceğimiz iş yapmak hem motivasyon açısından hem de ruhsal açıdan bize kazanç sağlar.
• Sosyal ilişkiler kurmak, arkadaşlar ve aile ile kaliteli vakit geçirip orada başarılı olunan konuların üzerine gidip kendimizi ispat etmek de bir nevi tedavi yöntemidir. Kişilerle irtibata geçmek ve sosyal ortamlara katılım sağlamak özgüvenimizi düzelttiği gibi motivasyonumuzu da yükseltir.
Son olarak ise tedavi olmak yani bir uzmandan destek almak sizin faydanıza olabilmektedir. Bunun için İzmir Psikolog Doğan Tura’dan destek alabilirsiniz. Psikolog Doğan Tura size destek verirken sorunlarınızın da çözümü olacaktır. Motivasyon eksikliği böylelikle sizleri korkutan bir rüya olmaktan çıkıp sizleri çok daha güzel yerlere taşıyacaktır. Üzerine gidilmiş her eksiklik sizleri her zaman daha iyi yerlere taşıyabilmektedir.