Anksiyete (kaygı bozukluğu), sonucu belli olmayan bir durum hakkında sinirlilik, kaygı ve endişe hissi şeklinde ifade edilmektedir. Kaygı bozukluğu yaşayan bireyler, devamlı bir endişe ve belirsizliğe karşı korku yaşamaktadır. Yüksek kan basıncı, hızlı kalp atışları, nefes alışverişlerde değişim, soğuk terleme gibi durumları sık sık hissetmektedir. Genel itibariyle beyinde doğal bir şekilde bulunan bazı kimyasallarda oluşan dengesizlik nedeniyle bu durumun ortaya çıktığı belirtilmektedir.
Toplumun % 20’ye yakınının kaygı bozukluğu yaşadığı düşünüldüğünde bunun ne kadar ciddi bir durum olduğu daha iyi fark edilebilmektedir. Sorunun artış derecesiyle beraber, hastalık seviyesinde seyretmesi mümkündür. Anksiyetesi olan bir kişi, her zaman en kötü senaryoyu düşünmektedir. Bu düşünceler kişinin kontrolünde değildir. Gergin, sıkıntılı ve tuhaf hissetme anksiyetenin en bilinen etkileri denebilir.
İzmir Anksiyete Teşhisi İçin Nedenlerin Tespiti
Anksiyete neden olur sorusunun cevabının aslında tam olarak bilindiği söylenemez. Yaygın anksiyete bozukluğu ele alındığında beyinde doğal olarak var olan bazı kimyasallardan oluşan dengesizlik sebebiyle görüldüğü ifade edilebilmektedir. Beyin kimyasallarındaki değişiklikler, genetik, kronik hastalıklar, stres, kullanılan ilaçlar, uyuşturucu kullanımı, çevresel faktörler bu açıdan etkilidir. Özellikle çocukluk döneminde yaşanan olumsuz olaylar, beyindeki korku işleme sisteminde hassasiyet oluşturabilmektedir.
Stres unsurlarına bu doğrultuda daha fazla duyarlı hale gelinebilmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre çocukluk çağında ortaya çıkan anksiyete durumunda hem genetik hem çevresel faktörler birlikte etkili olmaktadır. Kaygı bozukluğu belirtileri çocuklarda görülüyorsa vakit kaybetmeden uzman desteği alınması faydalı olacaktır.
Anksiyete Risk Etkenleri
Bazı etkenler, anksiyete yaşama riskini artırabilmektedir. Anksiyete risk etkenleri şu şekilde sıralanabilir;
• Çocuklukta cinsel istismar ya da ihmal
• Yaşanan travmatik olaylar
• Depresyon
• Kişinin kendi sağlığı ve çevresindeki insanların sağlığıyla ilgili duyduğu endişe
• Bağımlılık
• Çocuklukta yabancılardan çekinme, sosyal hayattan kendini geri çekme, iletişim kuramama
• Özgüven eksikliği, alay konusu olma
• Kaygı bozukluğuna yatkın bazı kişilik tipleri
Kaygı bozukluğunun kadınlarda daha fazla görüldüğü belirtilmektedir. Bilimsel yönden bunun nedeni hala araştırılmaktadır. Bununla beraber hormonal değişimler, kadınların anksiyeteye daha yatkın olmalarına sebep olabilmektedir. Kaygı bozukluğu, her insanda görülebilecek bir durum olarak bilinmektedir. Yaşla beraber kaygı duyarlılığının da artması söz konusudur.
Belirgin Anksiyete Belirtileri
Belirgin anksiyete belirtileri olan kişiler, kendilerinde var olan sorunları hissedecektir. Bu şikayetlerle doktora gidip öncelikle fiziki muayene yapılması önemlidir. Daha sonra tıbbi geçmişe dair bilgiler alınacaktır. Tetikleyici bazı sağlık sorunlarının olup olmadığını görebilmek adına bazı testler istenecektir. Laboratuvar testlerinin hiçbiri anksiyeteyi özel olarak teşhis edememektedir. Bundan dolayı tıbbi geçmiş ve aşamaların tamamı rahatsızlığın teşhisinde önem arz etmektedir.
İhtiyaç dahilinde uzman doktor, kişiyi psikoloğa yönlendirebilmektedir. Kişide anksiyete olup olmadığını anlamak için uzman tarafından çeşitli sorular sorulmaktadır. Bazı araçlar kullanıp testlerin yaparak, doğru teşhis konulmaktadır. Değerlendirme sürecinde bir önemli nokta, semptomların ne kadar süredir var olduğudur. İzmir psikolog Doğan Tura’dan anksiyeteyle ilgili destek alabilirsiniz.