Boşanma travması, kişinin evlilikten sonraki süreçte yaşadığı psikolojik ve duygusal duygu bozukluklarına denir. Bu sorun, ülkemizde boşanmaların yaygınlaşması ile fazlalaşmıştır. Bu süreçteki psikolojik duygu durumu ve bu süreci sağlıklı yönetmek oldukça önemlidir.
Boşanmanın nasıl ilerleyeceği de kişilerin bu süreçte yaşadıkları duygu durumuna bağlıdır. Öfke, nefret, saldırganlık gibi durumlar söz konusu ise boşanma da o şekilde ilerler. Fakat anlaşmalı bir şekilde ilerliyor ise boşanma da saygı çerçevesinde ilerleyecektir.
Boşanma anlaşmalı dâhi olsa çiftler üzerinde illaki bir travma bırakmaktadır. Bu travmaların olması da oldukça normal bir durumdur. Gelecek kaygısı burada çok fazla önümüze çıkmaktadır. Boşanmadan sonra yaşanacak olan hiçbir şeyin belli olmaması kişiyi kaygılandırır.
Uzmanlar tarafından bakıldığı zaman anlaşmalı boşanma oranı oldukça düşüktür. Bu ise kişilerin karşılıklı olarak çatışmasına ya da bir tarafın kabullenmemesine, inkar etmesine neden olabilir.
Boşanma çiftler için şiddetli ve yorucu bir süreçtir. Bu süreç sonunda ise kişileri depresyona ya da boşanma travmasına itebilir. Boşanma sürecinde kişi tüm duyguları yoğun yaşamaktadır. Üzüntü, sinir, öfke, stres, korku, kaygı, endişe gibi birçok duygu ortaya çıkmaktadır. Bu duygu durumları bazen büyük ölçüde artık gösterirken zaman içinde de oldukça azalmaya başlar.
Boşanma sürecinde olan kişilere olan çevre yaklaşımı da çok önemlidir. Ailelerin bu çiftlere yapacağı her baskı onları daha içe dönük kişiler yapabilmektedir. Bu durumda kişileri ister istemez travmalara itmektedir.
Boşanma Nedenleri
Boşanma nedenleri, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ama bazı durumlar tüm boşanmalar için geçerlidir. En çok karşılaşılan boşanma nedenleri ise şunlardır;
• İletişimde oluşan eksiklik
• Birbirlerini anlamayan çiftler
• İlgi eksikliği
• Yeteri kadar sevildiğini hissetmeme
• Aldatma
• Şiddet psikolojik ya da fiziksel olarak yapılması
• Uyuşturucu bağımlılığı
• Sorumlulukların yerine getirilmemesi
• Eşler arasında cinsel bir ilişki kalmaması
• Kıskançlık
• Kısıtlama
Bu durumlarla karşılaşan çiftler ne kadar iyi olursa olsun bir süre sonra anlaşmazlıklar yaşamaktadırlar. Sonucunda ise boşanmaya kadar gider.
Boşanma sürecinde çiftleri birçok şey beklemektedir. Hiçbir çift evlenirken boşanacağını düşünmez. Bu nedenle boşanma dönemi büyük bir travma olarak geri dönüş yapmaktadır.
Boşanma sürecindeki çiftleri bir depresyon bekleyebilir. Çoğu kişi boşanma travması yaşamaktadır. Bunun sonucunda ise bocalama yaşayabilirler. Evlilik süresince o eve, aileye alışan birey boşandıktan sonra bir karmaşa yaşayabilir.
Çiftlerin her ikisini de bekleyen bu tarz durumlar aşılması kolay durumlar değildir. Ama bu durumda bile uzlaşmacı olmakta fayda vardır. Kendi sağlığı için kişilerin boşanma sürecini en az hasarla atlatmaya çalışması gerekir.
Boşanma Travması Tedavisi
Boşanma travması tedavisi, kişinin kendinde başlayan bir süreçtir. Kişi öncelikle kendini iyileştirmek için elinden geleni yapmalı, bu buhranlı dönemi en az hasarla atlatmalıdır.
Kendini yalnızlaştırmamalıdır. Sosyal etkinliklere arkadaşlarla bir şeyler paylaşmaya gitmelidir. Bu dönemi yalnız atlatmak da kişiyi travmaya sürükleyebilir.
Sosyal çevre ve ailenin önemi de vardır. Kişiyi böyle bir durumda yalnız bırakmamak ve destek olmak gerekmektedir.
Tüm bunların sonucunda hala çözüme kavuşmayan travmalarda ise bir uzmandan yardım alınabilir. Bu dönemin geçmesi için uzman psikolog Doğan Tura’dan yardım alabilirsiniz.