İletişim Bilgileri
İzmir Psikolog Doğan Tura
İzmir Psikolog

Ağlama ve Öfke Nöbetleri

resim
Ağlama ve öfke nöbetleri kişilerin istemedikleri durumlar karşısında gösterdikleri tepkilerdir. Yaşanan travmalar sonucu ya da psikolojik bozukluklardan dolayı ortaya çıkabilmektedir. Kişilere ve olaylara karşı gösterilen öfke duygusu normal bir durum olarak değerlendirilir. 
Verilen öfke tepkilerinin dozunun kaçması ve olağandışı olması sonucu öfke nöbetleri karşımıza çıkmaktadır. Kontrolümüz dışında gelişen bu durum çocuklarda da yetişkinlerde de yaşanabilir ve psikolojik tedavi gerektirebilir. 
Ağlama ve öfke nöbeti nedenleri kişiden kişiye farklı şekilde gözlemlenir sebebi de yine farklı travmatik olaylar olarak karşımıza çıkmaktadır. 
Öfke kişiden kişiye farklı şekillerde gözlemlenir. Kimileri normal düzeyde günlük yaşantıyı etkilemeyecek şekilde olabilirken, kimilerinin şiddeti oldukça yoğun hissedilir. 
Yoğun olarak hissedilen öfke sorunları kişiyi en başta fizyolojik açıdan etkiler sonrasında psikolojik bir boyuta ulaşır burada ise karşımıza ağlama nöbetleri çıkmaktadır. Öfke nöbeti süreleri kişileri o duyguya iten travmalara göre değişiklik göstermektedir. Geçmişte yaşanan travmalarda tetikleyici unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Öfke ve Ağlama Nöbetleri Belirtileri


Öfke ve ağlama nöbetleri belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Herkesin kendi yaşadığı duygu durumuna ilişkin olarak dereceleri düşük ya da yüksek olmaktadır. Belirtiler arasında:

  • Yaşanılan olaylara ya da konuşulan kişilerin söyledikleri karşısında öfke problemin yaşayıp davranışların kontrol edilememesi
  • Sürekli öfke hali bunun sonucunda sosyal çevre ile yaşanılan sorunlar
  • Sinirli olunduğu durumlarda saldırgan davranmak
  • Genel olarak kızgın öfkeli ve sinirli hissetmek
  • Düşünceleri kontrol etmede güçlük yaşamak
  • Sürekli olarak intikam alma düşüncesi ve başkalarına zarar vermek için fırsat kollamak
  • Çevredekiler tarafından sürekli olarak sinirli olunduğuna dair uyarılar almak
  • Yüksek tansiyon
  • Hızlı kalp atışları
  • Sık sık yaşanan baş ağrısı
  • Vücutta görülen karıncalanma hissi ve göğüs ağrıları 

Öfke Nöbetleri Tedavisi


Öfke nöbetleri tedavisi kişinin kendinde olan öfkeyi fark edip bir psikologdan yardım alması ile başlar. Uzman psikolog Doğan Tura bunun için iyi bir seçenek olacaktır. Psikolog eşliğinde öncelikli olarak nefes egzersizleri ile başlayan gevşeme rutinleri gerçekleştirilebilir. 
Öfke duyulduğu zaman kendi kendinizi sakinleştirmek olayın yatışmasını beklemek gibi çözüm yolları bulabilirsiniz.  Tüm bunların yanında fiziksel aktivitelere katılım sağlamak da sizin için iyi olacaktır. 
Aksi takdirde öfke problemi ve ağlama nöbetleri birçok hastalığa neden olabilmektedir. Kişilerin çocukluktan itibaren biriktirdikleri öfke zaman içerisinde kişiye kalp damar tıkanıklığı olarak dönüş yapabilir. Bunun sonucunda ise kalp krizi riski görülmesi olağandır. 
Ruhsal bozuklukları da peşinde getiren öfke nöbetleri kaygı, endişe, korku, stres, panik atak gibi birçok soruna da sebebiyet verebilmektedir. 
Öfke problemi metabolizmayı da etkileyebilecek bir rahatsızlıktır yalnızca psikolojik açıdan değil fizyolojik açıdan da kişilere zarar vermektedir. 
Yani sonuç olarak ağlama ve öfke nöbetleri genlerimizde bulunan birçok hastalığı tetiklemek suretiyle yalnızca psikolojik açıdan değil fizyolojik açıdan da bizleri etkileyip hastalandırabilir. Bu yüzden alınacak her destek sizin açınızdan önemlidir. 
Ağlama ve Öfke Nöbetleri